søndag den 12. februar 2017

Sinkiangløvsanger på Christiansø

The twitch to end all twitches? The greatest hits of twitches? Umiddelbart står superlativerne i kø ved denne oplevelse. Men hvorfor er det lige, at dette twitch hæver sig over sumpen af de normalt ca. 10 twitch om året som jeg under mig selv?

Jo, dels var twitchets genstand, Sinkiangløvsanger, oppe i allerøverste liga af sjældenheder set i et europæisk perspektiv. Fundet på Christiansø var første gang arten overhovedet var truffet i Vestpalæarktis.

Og dels er en dagstur til Christiansø en mental udfordring. Færgen sejler fra Gudhjem kl. 10 om formiddagen, og retur kl. 14 eller 16. Skal man hjem samme dag til "Fastlandsdanmark" skal man hjem allerede kl. 14, og det giver altså kun 3 timer på øen. Skal man med dags varsel "på skæret" har man som regel 2 muligheder; enten en morgenflyver fra København eller natfærgen fra Køge. Desværre kan man ikke nå frem med hurtigbåden fra Ystad om formiddagen tids nok til at nå Christiansøfærgen. Med mindre flere dage kan afses, skal man derfor gøre op med sig selv, om man vil afsætte en hel dag for 3 timer på Chrø. Det skal dog nævnes, at det ikke er dyrt at tage sig til Christiansø. Som gående passager koster færgebilleten til Rønne 232,- t/r, og den er samtidig dagsbillet til bussen fra Rønne til Gudhjem t/r. Færgen til Chrø koster 200,-. 432,- t/r fra Køge til Chrø er sgu uforskammet billigt! Desværre tager den tur 22 timer...

For mig stod det hurtigt klart, at dette var en tur jeg meget gerne ville prøve. Logistikken gav imidlertid ingen nåde; fuglen blev fundet mandag 2016-05-30, og umiddelbart ville den førstkommende weekend være eneste mulighed. Jeg anså dog dette for umuligt, da jeg kun sjældent egoistbirder en hel dag i en weekend. Jeg undertrykkede trangen, og prøvede at distrahere mig selv med nogle lokale ikke-sjældenheder. Jeg skal dog blankt erkende, at jeg var helt slået omkuld af fundet. Den var så absurd sjælden, og jeg fik et kronisk fraværende og længseldfuldt blik i øjnene i dagene der fulgte.

Imidlertid indtrådte en åbning onsdag 2016-06-01. Mine kollegaer blev trætte af min døsige tilstand og spurgte hvorfor jeg ikke bare tog en feriedag og fik det overstået? Joh, måske, kunne det lade sig gøre? Efter en gennemgang af vagtplan og opgaver fik vi det ordnet, så jeg fik en feriedag dagen efter, torsdag 2016-06-02. Jeg skulle lige igennem en klassefest om aftenen med min søn (hvor jeg nåede at reservere en billet til Chrø-færgen), og efter et hurtigt bad var jeg klar til at køre mod Køge klokken 2300...Selv om det er muligt at sove på færgen faldt det mig svært. Der var god tid til at tænke over hvor vanvittigt projektet egentlig var...Nå, efter en morgenbolle, nogle kopper kaffe, en positivmelding fra SeK, og en snak med twitcherkollegaerne var vi klar til at indtage bussen mod Gudhjem, hvor der var god tid til at nyde havnemiljøet. ENDELIG blev klokken 10, og vi stilede mod De forjættede Skær, der lå indhyldet i dis. Lomvierne især, men også alke og tejster, sås fint fra færgen, men jeg havde ikke rigtigt gejst til at fotografere dem. På Christiansø blev vi taget pænt imod af SeK og LAC og vi stillede forventningsfulde op, men den lod vente på sig en times tid, bla pga af en mands uopsættelige trang til at køre med en buskrydder lige ved siden af os. Men endelig sang den klart lige foran os, og den kom fint frem på de solbeskinnede heller, der brød den tætte bevoksning. Den sås også fint fouragere på larver i lave træer. Jeg bemærkede den meget korte håndsvingfjersprojektion, lyse ben, og citrongul øjenbrynstribe. Sangen lød lidt som gærdesanger, men trægt og uden efterklang - lidt som en motor der ikke vil starte. Jeg brugte en lille times tid på den, og gik derefter op i Kongens Have og twitchede Lundsanger og Buskrørsanger. Jeg sludrede lidt med mine medsammensvorne, sugede lidt Ertholmestemning til mig, og listede stille mod havnen, klar til at rykke hjem klokken 14.

På færgen havde jeg energi til at fotografere de talrige alkefugle og få en snak med de forskellige twitchere, bla Pierre-André Crochet (Frankrig), Bo Thoor og Bosse Carlsson (Sverige), AMBB, HAG, HÆG, CBN, EEE mfl. Jeg delte en taxa, en øl, og godt selskab med CBN, HÆG og HAG fra Gudhjem til København, og var hjemme 2130, meget træt...